Je winkelwagen is leeg
Maak nu gebruik van 10% korting op de gehele webshop. - Gebruik code winterdeals10
SAUNA EN DIABETES
SPA DAY PLANNEN ALS DIABETES PATIËNT
Over het algemeen kan een bezoek aan de sauna veilig zijn voor mensen met diabetes, maar het vereist zorgvuldige planning, bewustzijn van de risico's en regelmatige monitoring van de bloedsuikerspiegel. Het is belangrijk om de aanbevelingen van je arts op te volgen en je lichaam goed in de gaten te houden om eventuele problemen te voorkomen. Je kunt je bloedsuiker het beste controleren voordat je de sauna in gaat.
Controleer ook nog een paar uur nadat je naar de sauna bent geweest.
Pas op met Alcohol drinken!
Dit zorgt er voor dat je bloedsuiker daalt.
Omdat je bloedsuiker ook al daalt als je de sauna in gaat, moet je erg oppassen met het drinken van alcohol als je naar de sauna gaat!
DRINK VOLDOENDE WATER
Als je naar de sauna gaat is het belangrijk om veel water te drinken.
In de sauna verlies je veel vocht. Als je te weinig drinkt, kan het zo zijn dat je glucosewaarde te veel stijgt.
Let er wel op dat een insulinepomp of een glucosesensor niet mee de sauna in kunnen.
Mocht het voorkomen dat je ineens duizelig wordt in de sauna, zorg er dan altijd voor dat je iets zoets bij je hebt.
Overleg een bezoek aan de sauna altijd van te voren met je arts!
Dit geldt zowel voor diabetes type 1 als diabetes type 2 patiënten.
SAUNATIPS VOOR DIABETES PATIËNTEN
Het kan over het algemeen veilig zijn voor mensen met diabetes om naar de sauna te gaan, maar er zijn enkele belangrijke overwegingen waarmee rekening moet worden gehouden. Hier zijn enkele tips en voorzorgsmaatregelen:
Raadpleeg je arts: Voordat je naar de sauna gaat, is het verstandig om met je arts te praten, vooral als je diabetes hebt. Je arts kan je specifieke aanbevelingen geven op basis van je gezondheidstoestand.
Hydratatie: In de sauna zweet je veel, wat kan leiden tot uitdroging. Dit kan de bloedsuikerspiegel beïnvloeden. Zorg ervoor dat je goed gehydrateerd bent voordat je de sauna ingaat en neem water mee om gehydrateerd te blijven.
Monitor je bloedsuikerspiegel: Het is belangrijk om je bloedsuikerspiegel vóór, tijdens en na je saunasessie te controleren. Houd ook je symptomen in de gaten. Sommige mensen merken een daling van de bloedsuikerspiegel tijdens of na het gebruik van de sauna, terwijl anderen een verhoging kunnen ervaren.
Voedsel en medicatie: Plan je saunabezoek zodat het niet samenvalt met je maaltijden of medicatie. Het is belangrijk om te weten hoe je lichaam reageert op de sauna in relatie tot je diabetesbehandeling.
Kortere sessies: Begin met kortere sauna sessies en verleng ze geleidelijk als je lichaam er goed op reageert. Oververhitting kan gevaarlijk zijn, dus wees voorzichtig.
Luister naar je lichaam: Als je je niet goed voelt tijdens het saunabezoek, verlaat dan de sauna onmiddellijk en zoek medische hulp als dat nodig is.
MINDER KANS OP ADERVERKALKING
Als diabeticus heb je iets meer kans op aderverkalking.
Het voordeel van sauna is dat het je bloedvaten en je aderen soepel houdt.
Door de warmte van de sauna verwijden je bloedvaten en door het afkoelen vernauwen je bloedvaten weer.
We raden je aan om eerst te overleggen met je behandelend arts voordat je naar de sauna gaat.
Over het algemeen kan een bezoek aan de sauna voor mensen met diabetes veilig zijn, zolang je de juiste voorzorgsmaatregelen neemt en goed op je lichaam let. Diabetes kan de manier waarop je lichaam reageert op hitte en inspanning beïnvloeden, dus zorg ervoor dat je goed geïnformeerd en voorbereid bent voordat je naar de sauna gaat of een sauna wil aanschaffen.